INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Kako se ponaša i izgleda zdrava krava

Odgovorni odgajivači životinja ulažu napor i sredstva kako bi održali dobro zdravlje životinja. Koliko su u tome uspešni vidi se na osnovu ponašanja domaće životinje i njenog izgleda.

U nastavku teksta prenosimo nekoliko saveta Branislave Pantelić, savetodavca za oblast stočarstva, Poljoprivredne stručne službe Srbije.

Zdrava krava je aktivna i okretna, zadovoljna je svojim okruženjem. Ima bistar pogled, a uši načuljene. Reaguje na zvuke.

Indikator dobrog zdravlja je broj poseta hranidbenom stolu. Znači ima dobar apetit i često pije vodu, što znači da proizvodi mleko. Zdrava životinja ima sjajnu, glatku i čistu dlaku.

Ako se krava ne oseća dobro, dlaka gubi sjaj i opada. Ako krava ne unosi dovoljno hrane izgubiće na težini. Upale oči i mlitava koža su siguran znak da krava ne unosi dovoljno tečnosti ili je preterano gubi.

Etolozi su posmatrali životinje, pa ako ima probleme sa hodanjem – krava će pokušati da ustane i glavom će činiti pokrete kao kad hoda. Pri iritaciji karličnog dela krava drži podignut rep. Ako ima problema sa nogama, odnosno, papcima krava ima izvijena leđa.

Dobar smeštaj je pola zdravlja.

Prerasli papci, šuga, ili prisustvo vaški su slika loše nege.

Neostriženo vime i zadnji deo tela, a pogotovu prisustvo stajnjaka na koži krave su uvek rezultati nedovoljne brige za životinje.

Savet farmerima je da koriste zaboravljene češagije ili makar gužvu slame kada god se nađu u blizini životinje, a ne muzu.

Češkanje životinjama prija, i zbog toga što se pojačava cirkulacija, a i svaki put ćemo skinuti neki delić prljavštine sa dlake životinje. Ne treba se stideti korišćenja češagije, životinje će svakakako na pažnju uzvratiti na svoj način, dobrom proizvodnjom.

 

izvor:poljosfera.rs

krava

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI