INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Kupina na listi pet izvoznih proizvoda

Srbija zauzima treće mesto u svetu po proizvodnji kupina, posle SAD i Meksika.

Prošle godine kupine su bile na listi prvih pet izvoznih poljoprivrednih proizvoda u države Evropske unije. Ispred te voćke bili su samo – kukuruz, malina, šećer i sojino ulje.
Zvuči iznenađujuće ali za poznavaoce tržišta ovo nije neka novina.
Govore da je to bobičasto voće poreklom iz Srbije, da smo od njega lane zaradili čak 35 miliona dolara i da je poslednje vreme sve traženije na stranim tržištima.

Da smo među najvećim svetskim izvoznicima malina široj javnosti je uglavnom poznato. Retko ko, međutim, zna da je Srbija, koja godišnje proizvede u proseku oko 30.000 tona kupina, na prvoj poziciji u evropskoj konkurenciji. Na svetskim rang-listama, posle SAD i Meksika, zauzimamo treće mesto.

Kao i u gajenju malina najveći konkurent u Evropi Srbiji je Poljska koja zbog prošlogodišnje suše beleži pad proizvodnje. Poljaci imaju i sve izraženiji problem sa pronalaženjem radne snage. Kupina se kod nas najviše gaji u Mačvi, Pomoravlju, Podrinju, čačanskom i potkopaoničkom kraju.
Ovo voće u poslednje vreme bilo je atraktivno poljoprivrednim proizvođačima. Najviše zbog otkupne cene, koja je poslednje tri-četiri godine bila u porastu što je bila i tendencija na svetskom tržištu.
Cena kupine tako je dostigla relativno dobrih 100 do 110 dinara po kilogramu. Ipak, postoje i ne tako uspešni periodi za proizvođače. Bilo je sezona kada su otkupljivači za nju nudili i upola nižu cenu. Za ovo voće karakteristične su oscilacije u proizvodnji što zavisi od mogućnosti plasmana u izvozu.

Bilo je perioda kada zbog niske cene proizvođači nemaju interesa da beru kupinu, pa su krčili višegodišnje zasade. Na taj način su se smanjivale površine pod kupinom, ali bi se, kada se ukaže mogućnost većeg izvoza, obnavljali zasadi.

U Srbiji je najzastupljenija kupina „čačanska bestrna”, sorta stvorena u Institutu za voćarstvo u Čačku. Plodovi su izuzetno krupni i meki, a nedostatak je to što prilikom zamrzavanja menja boju iz crne u crvenu, što potrošači teško prihvataju. Stručnjaci zato ističu da proizvođači treba da uvode savremene tehnologije, ali i nove kvalitetnije sorte koje bolje podnose transport.

Nemamo prerađivačke kapacitete, što je isto kao i u slučaju sa izvozom malina. Poražavajuće je što i ovo voće plasiramo gotovo 100% zaleđeno!
Tako propuštamo mogućnost da uvećamo prihode od prodaje gotovih proizvoda. U EU se kupina uglavnom prerađuje u sokove, piree, paste. U severnoj Evropi u supermarketima kilogram svežih kupina dostiže cenu i 20 evra.

Još jednoj voćki se smeši dobra perspektiva u proizvodnji u narednim godinama, pored maline i kupine u Srbiji, a to je sve atraktivnija ribizla.

 

plodovi kupine

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI