INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Letnje sorte jabuka

Jabuka - verovatno voće koje se najviše gaji na ovim prostorima jer zahvaljujući dobrim kvalitetima mogu da se koriste na više načina.
Jabuke deluju kao siguran pogodak kada je u pitanju izbor voćke za uzgoj, međutim treba obratiti pažnju da ima određenih podela i nisu sve sorte jabuka pogodne za svako područje.

Proizvodnja jabuka može biti za upotrebu u svežem stanju, kompote, marmelade, sokove ili za rakiju. Postoji podela na autohtone sorte koje se cene od strane kupaca koji žele organske proizvode i na neke modernije sorte koje imaju neke druge kvalitete. Postoji podela i na letnje, jesenje i zimske vrste jabuka prema vremenu dozrevanja.

Pozabavićemo se onim vrstama koje spadaju u grupu letnjih jabuka, ali ćemo se potruditi da obuhvatimo šta raznovrsnije sorte.
O ovoj podeli se dosta piše na veb sajtovima rasadnika, ali se tamo navode samo sorte koje oni imaju u ponudi.

Karakteristike

Letnje sorte jabuka se računaju tako što im plodovi stižu za berbu tokom jula i avgusta meseca. Ne može se mnogo generalizovati oko ovih sorti međutim malo se više pažnje posvetilo tokom selekcionisanja vremenu dozrevanja, a malo manje se obraćala pažnja na to da mogu dugo da se čuvaju. To su sorte uglavnom namenjene za upotrebu u svežem stanju i manje se koriste za dalju preradu.

Veoma značajnu ulogu za dozrevanje u ovom periodu ima i podloga, najčešće se koristi M-26. Na žalost ovde se manje pažnje posvećuje podlogama, ali bi svako ko planira podići zasad trebao sa tim da se upozna. Od izbora podloge na koju je voće kalemljeno zavisi razmak među voćkama, da li treba navodnjavati i u velikoj meri način orezivanja.

Sorte

Petrovača bi se uvek trebala prva navesti, jer prva i stiže. Ova sorta je još poznata i pod nazivom petrovaka i jedna je od retkih autohtonih sorti koja je zastupljena u većoj meri. Vreme sazrevanja joj je prva polovina jula meseca. Plodovi ove vrste jabuka su slatki, ali imaju manju težinu od 40 do 50 gr .

Vista bela (Vista bella) sazreva sredinom jula. Plodovi su srednje krupni (130 grama) i  ljubičasto crvene su boje. Ukus je blago kiseo. Dobri oprašivači za ovu sortu su Prima i Samered.

Mantet je vrsta jabuka koja za berbu dozreva krajem jula meseca. Dobra stvar je što se na tržištu najčešće može naći nakalemljena na podlogu M-26 , mada ipak treba proveriti prilikom kupovine u rasadniku dodatno tu informaciju. Plodovi su krupni, zeleno-crvenkaste boje.

Prima ruž je za berbu spremna početkom avgusta. U tom periodu pred berbu 90% površine ploda bude crvene boje. Ukus joj je kiselkast i osvežavajući.

Red Melba ima period dozrevanja krajem jula meseca i početkom avgusta. Plodovi su crvene boje.
Plodovi ove sorte malo lošije podnose transtor na duže relacije, jer na mestu nagnečenja postanu smeđe. A tokom transporta se često dešava da jabuke budu nezgodno pristisnute.

Diskaveri ( Discovery) za berbu bude spremna u drugoj polovini jula. Kod ove sorte može biti problem što plodovi znaju otpadati otmah po dozrevanju, pa se berba treba obaviti bar nedelju dana pre tehnološke zrelosti voća.

Džejms griv (James Grieve) je sorta čiji plodovi sazrevaju tokom avgusta meseca. Ukus jabuke je srednje kiseo i veoma sočan. Cenjena je vrsta za oprašivanje drugih sorti jabuka, jer ima obilato cvetanje tokom proleća.

Rani Jonagold ima plodove zeleno žute boje, a za berbu je sprema krajem avgusta. Na tržištu spada među traženije sorte, a potrebni su joj dodatni oprašivači (džejms griv, ajdared i gloster ). Na engleskom se ova sotta zove Early Jonagold, da bi se razlikovala od orginala koji dozreva tek polovinom septembra.

Akane je japanska sorta koja dozreva polovinom avgusta meseca. Plodovi su srednje krupni sa prosečnom težinom od oko 110 grama. Ukus joj je slatko nakiseo, a boja plodova je crvena.

Williams pride je jedna od najotpornijih letnjih vrsta jabuka na bolesti. Boja plodova je zelenkasta, delimično pokrivena crvenilom i plodovi su dosta krupni ( oko 170 grama ).

Gala sazreva za berbu krajem avgusta, a poreklom je sa Novog Zelanda. Boja je žuto zelenkasta sa dosta ružičaste sa osunčane strane. Plodovi su krupniji ( oko 170 grama ) i dobro su se pokazali za pravljenje sokova i kolača.

Prima za berbu bude spremna tokom avgusta meseca. Plodovi budu srednje krupni, a za dobar prinos potrebni su dodatni oprašivači od kojih su se najbolje pokazali Zlatni Delišes, Ajdared i Greni Smit.

Ovde nismo obuhvatili sve sorte jabuka koje dozrevaju tokom leta, već samo 12 najčešćih sorti.
Kao što smo napisali oni nisu namenjene dugom čuvanju ili preradi, pa proizvodnju treba uskladiti sa tim koliko ih možemo  prodati odmah nakon berbe.


autor: Nikola Vejin

 

letnje sorte jabuka

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI