INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Na čemu se suši lešnik? Na lešniku!

Deluje neverovatno, ali jedan od najvećih proizvođača lešnika u Srbiji se dosetio da suši lešnik na – lešnik, tačnije na ljusku lešnika. Na taj način u potpunosti je zamenio naftu koju je do sada koristio.

Čedi Poštiću iz Prhova su Italijani od kojih je originalno kupio sušaru za lešnik, rekli da svoj lešnik može da osuši jedino na naftu jer je jedino plamen nafte ili gasa u stanju da da pruži odgovarajuću konstantu temperaturu od 38 do 42 stepena celzijusa koja je optimalna za sušenje, jezgra.

Međutim, diplomirani inžinjer mašinstva Aleksanadar Jugović, stručnjak jedne domaće firme iz Mladenovca mu je ponudio da napravi sistem koji će sušiti lešnik sagorevajući ljusku lešnika koja se do tada odbacivala kao otpad.

Ovo je jedinstveni termogenerator koji u pravilnim intervalima u gorionik ubacuje ljusku u koju zatim uduvava vazduh. Poštić od ove godine suši ne samo lešnik sa 45 hektara nego i soju šta više čak i sopstvenu kuću greje na ljusku od lešnika.

“To sve radi odlično, koristi isključivo ljusku, smanjio je troškove, rekli mu da je nemoguće ali nije ... “, kaže Čeda Poštić.

“Ljuska lešnika je savršeno gorivo, jednako je po kvalitetu najboljem drvetu, sistem je u suštini vrlo jednostavan ... “, kaže Aleksandar Jugović stručnjak za grejanje

Potrebno je svega 50 kilograma otpadne ljuske da bi se osušila jedna tona lešnika.
Čak i kada lešnik sadrži preko 20 posto vlage, bez problema sušara obori taj procenat na 6% što je idelano za čuvanje. Troškovi sušenja su sada toliko niski da Poštić suši ne samo sopsteveni lešnik , nego radi i uslužno sušenje.

“Sušenje košta 10 dinara što je minimalna cena ali to je cena samo zašto što ima dosta manipulacije i rada oko toga”, kaže Poštić.
 

izvor: poljomagazin.com

plod lešnika

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI