INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Orah donosi novac

Tema finansijske isplativosti oraha česta je tema sada kada je njegova cena na pijacama u Srbiji čak i 1400 dinara za kilogram.

Mladi proizvođači vide mogućnost dobre zarade.
Podizanje dobrog zasada oraha podrazumeva selekciju sorti dobrog kvaliteta ploda i tome velike rodnosti.
Bitno je izabrati otpornu sortu. Otpornost donosi kasniji početak vegetacije te time orah izbegava prolećne mrazeve i štetu koju mogu naneti.

Sadnice oraha moraju biti proizvedene kalemljenjem, tako rod stiže u trećoj godini.

Pravi realni prihodi stižu posle osme godine te se voćarima preporučujue i sadnja voćki uzrodica, kajsija na primer.

Kada je voda u pitanju, orah je ne zahteva mnogo a dovoljna su dva ili tri prskanja preparatima.
Ovo orah čini pogodnim za gajenje na velikim plantažama, sa malo radnika.

Prema podacima Instituta za voćarstvo u Čačku, u Srbiji ima 1.966.000 stabala oraha koja daju prosečan rod od 24.000 tona godišnje. Time se ni polovina potreba u zemlji ne zadovoljava.

Mladi voćari se sve češće odlučuju za sadnju oraha jer, bez mnogo ulaganja a za nekoliko godina, njegovi zasadi mogu doneti čak i 10.000 eura za 12 meseci.

izvor: poljomagazin

isplativost oraha

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI