INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Proizvodnja salate u plastenicima

Salate se grupišu u tri grupe sorti: eskariol sa celim zelenim listovima, sorte sa krecavim zelenim listovima i lisnata endivija sa nazubljenim listovima.

Sorta endivija je specifična sorta salate sa niskom energetskom vrednošću i visokim sadržajem mineralnih materija (fosfor, kalijum, vitamin C,gvožđe i dr.). Endivija je dvogodišnja biljka otporna na niske temperature.
Niče na temperaturi od 2°C,ali joj je optimalna temperatura rasta 20-22°C. zemljište pogodno za uspešan rast je ph 6,5-7,8.
Zemljište za uzgoj salate najčešće se đubri stajnjakom,ali i azotnim đubrivima. Rasad iz kontejnera se u plastenik prenosi pri temperaturi 20°C i potrebna je izuzetna nega. U fazi rasta izuzetno je osetljiva na nedostatak vode, pa se poliva svakih 5-8 dana u toku vegetacije. Da bi se zaštitila od mraza prekriva se agrotekstilom u rano proleće i u jesen.
U toku ubiranja prinosa moguće je da glavica dostigne masu i do 800g. Utvrđeno je da se na 1m² ubere 6-10 endivija.

Salata ublažuje kašalj, koristi se protiv opekotina i oteklina i osvežavajuće deluje na ljudski organizam. Sadrži puno vlakana zbog čega blagonaklono deluje na creva.Ukoliko se uzgaja na njivi predstavlja jesenju i ranu prolećnu kulturu. Potrebno ju je pokrivati PE folijom ili agrotekstilom.Uzgaja se u zaštićenim prostorima-tunelima i plastenicima kao glavna i sporedna kultura (uz druge). Ako se plastenik greje moguće ju je uzgajati kao celogodišnju kulturu.

Za uzgoj salate u plastenicima sa grejanjem gaje se sledeće sorte: Karlo, Viki, Kolumbus, Ami, Đžesi.
Za uzgoj u plastenicima bez grejanja najčešće su sorte: Ravel, Bastion, Ravena, Polar, Valerija itd.

Sadi se rasad star 25-55 dana pri temperaturi 14-18°C. 35-45 dana od nicanja razvija se glavica Visoke temperature veoma nepovoljno deluju na salatu. Tako da posle sadnje potrebna temperatura za nicanje u plasteniku treba da bude 12-15°C. Temperatura se podešava u odnosu na količinu svetlosti zato što je salati neophodna dobra osvetljenost.

Prihranjivanje se vrši svake nedelje pri sunčanom vremenu i prinos se povećava za 25%. Zemljište u plasteniku za uzgoj salate treba da je rastresito sa ph 6-7. Zemljište treba da je dobro pripremljeno za sadnju da se tokom uzgoja održava redovno veća vlažnost. U rano proleće se salata može i otkriti ako je temperatura veća od 5°C. Ali pod folijom ili agrotekstilom bolje uspeva.

Za ekonomičnije iskorištenje plastenika zelena salata se uzgaja vertikalnim uzgojom na supstratu i uz korištenje hranljivih rastvora. Pri sadnji listovi salate ne treba da dodiruju zemlju jer bi mogli da trunu. 5-7 dana posle sadnje zaliva se umereno,a kasnije obilno u većim vremenskim periodima. Najveći kvalitet salate se postiže primenom preventivnih agrotehničkih mera.Prihranjuje se odgovarajućim tečnim đubrivima u početnoj fazi rasta i u toku stvaranja glavica.

Prinos salate zavisi od vrste, sorte i vremena proizvodnje (od 1,5-4kg/m). Odseca se glavica kad dostigne masu od 200-400g, zavisno od sorte i vremena proizvodnje.

izvor: pogodak.rs

salata u plasteniku

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI