INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Srbija prva u svetu u proizvodnji malina

Srbija je ove godine izbila na prvo mesto u svetu po proizvodnji maline.
Sa oko 100.000 tona, koliko će do kraja 2015. da izveze, “potukla” je dosadašnje lidere Poljsku i Čile. Prihod države od prodaje “crvenog zlata” premašiće 250 miliona evra.

Ovo su, kako nam je rekao Željko Radošević, državni serkretar u Ministarstvu poljoprivrede, podaci Poslovnog udruženja hladnjačara Srbije. Kako ističe, samo je u prvih deset meseci izvezeno više od 80.000 tona zamrznute maline, koja je i po svom kvalitetu ispred konkurencije.

– Do sada je ostvaren devizni priliv od oko 200.000 evra – objašnjava Radošević.
– Ovogodišnja, rekordna, proizvodnja malina ne pamti se u proteklih 25 godina. Maline je ove godine bilo nešto više od 100.000 tona, a tek mali deo ostane u Srbiji. Srpska malina je cenjena u svetu, pa je najveći deo namenjen izvozu.
Među najvećim uvoznicima smrznute maline su Belgija, Nemačka, Francuska i Skandinavija, dok su se otvorila nova tržišta u Japanu i Indiji. Svežu voćku prodajemo Austriji i Nemačkoj. Svakako, imamo dobre preduslove da lidersku poziciju zadržimo i u narednom periodu.

Prema zvaničnim podacima, kaže naš sagovornik, proizvodnja maline u Poljskoj ove godine je na nivou od oko 70.000 tona, dok je u Čileu veća od 45.000 tona. Ipak, Čile Srbiji nije konkurencija, jer je njihovo tržište usmereno najviše na Ameriku. Naši “protivnici” su poljski uzgajivači malina.

– Ove godine su i proizvođači bili zadovoljni otkupnom cenom malina – više od 200 dinara za kilogram – kaže Radošević.
– Ministarstvo, preko poljoprivrednih sanitarnih službi, stalno organizuje tematske radionice, kako bi se podigao nivo agrotehnike u malinjacima, a samim tim povećao i prinos. Trudimo se da predupredimo sve probleme koji mogu da nastanu u samoj proizvodnji, kroz zaštitu i higijenu berbe. Država se trudi da pomogne sa novim zasadima i subvencijama za postavku sistema za navodnjavanje, protivgradne zaštite, pa i osiguranja useva.

Treba istaći da je švajcarska vlada preko svoje Agencije za razvoj i saradnju omogućila zaposlenje 347 mladih iz zapadne Srbije. Svako od njih, uz dobijena sredstva, zasadio je malinu na najmanje 15 ari, a pojedini hladnjačari već su potpisali ugovore sa mladim malinarima.

Jedan od vodećih problema prilikom izvoza srpske maline jeste norovirus. Na hiljade tona srpske maline bilo je vraćano zbog pojave ovog virusa na smrznutom voću.

Ministarstvo poljoprivrede, kako kaže Radošević, ulaže maksimalne napore da reši problem pojave norovirusa u nekim isporukama smrznute maline. Na hiljade letaka podeljenjno je uzgajivačima, kako bi se ispoštovale sve higijenske mere prilikom branja.

izvor: poljomagazin.com

uzgoj malina u srbiji

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI