INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Voćarstvo i mehanizacija

U vremenu kada je važan svaki minut, i kada se greške ne tolerišu, a učinak jedini vrednuje, veoma je važno obaviti sve agrotehničke mere u optimalnim rokovima.

Uvođenje poljoprivrednih mašina u voćarstvo ima čisto humani cilj.

Preteča  savremenih mašina, koji umnogome olakšavaju posao današnjim  voćarima, bio je čovek i njegov učinak.

Nekada se znalo da za ručno rigolovanje 1 ha, na dubini oko 50 – 55 cm (ašovljenjem dva ašova po  dubini), utroši od 1.000 – 1.500 radnih sati (potrebno je 100 – 150 radnika da radi po 10 h). 
Mehanizovano rigolovanje traktorskim agregatom (traktor + vučeni plug rigoler), može da se obavi za 10 - 15 h, sa jednim rukovaocem – vozačem agregata. Uvođenje poljoprivrednih mašina u voćarstvo  ima  čisto humani cilj.

Danas je to daleko lakše. Razvoj tehnologije ide neverovatnom brzinom, a postavlja se pitanje mogu li voćari u našoj zemlji da prate napredak tehnologije. Pa krenimo redom, najpre reč dve o voćarskim traktorima.

Traktori za voćarstvo

Traktor se prema različitim autorima, na različite načine deli prema nameni, a jedna od podela je na:

1. Standardne,

2. Univerzalne,

3. Specijalne.


Standardni traktor

Standardni traktor je savremeni traktor koji se na početku koristio za zamenu zaprege u vuči mašina pomoću poteznice, a kasnije je dobio priključno vratilo i hidraulični podizač za nošenje mašina. Korišćenjem priključnog vratila ili remenice dobija se mogućnost rada traktorskog agregata u mestu (traktor stoji), a pokreću se pokretni delovi priključne mašine, na primer, pumpa sistema za navodnjavanje.


Univerzalni traktor

Univerzalni traktor, za razliku od standardnog, ima malo veći razmak između prednjih i zadnjih točkova i obično je to traktor sa polušasijom, koja omogućava prikopčavanje priključnih mašina i između prednjih i zadnjih točkova. U odnosu na standardni traktor ima povećan vertikalni klirens, pa se lako kreće preko izniklog useva bez oštećenja, ali je zbog izdignutog težišta manje stabilan što treba imati na umu posebno pri kretanju na usponu, nagibu ili u transportu većim brzinama...

nastavak teksta pročitajte OVDE

poljoprivredne masine

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI