INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Zaštiti voćke narednih dana od mraza

Voće u cvatu neobična je slika za prvu polovinu marta. To je sve posledica tople zime koja je pre vremena probudila voćnjake, najpre kajsije i breskve. Takva je slika i u voćnjacima na Telečkoj visoravni kraj Kljajićeva.

Pero Ivanović dugogodišnji voćar kaže da ne pamti ovakvu zimu.

“Ovo je jedna od posebnih godina i ne pamtim jedno takvo naglo otopljenje. Nekada smo ovde u martu imali snega i nije bilo problema sa preranim cvetanjem voća. Nešto se dešava sa vremenom i moraćemo i mi nešto da preduzmemo”, kaže Ivanović.

Jedan od načina zaštite voćnjaka je krečenje stabala.

“Ovih dana treba premazati voćke krečom. Smesa se pravi tako što se na pet kilograma kreča doda pola kilograma soli i 250 grama sumpora i time se premazuju stabla i sedeće grane. Time će se  usporiti rast pupoljaka, nadam se, za nekoliko dana. Mi nemamo uslova za orošavanje i dimljenje”, kaže voćar iz Kljajićeva Branko Šoštarić.

Voćari sa pažnjom prate prognozu vremena, jer i temperatura nekoliko stepeni ispod nule može da napravi ozbiljne štete.

“One voćke koje su u fazi takozvanog roze balona mogu da izdrže do -3 stepena Celzijusa. Voćne vrste koje su više otvorene, kao što je kajsija, i na 0 stepeni mogu da izmrznu. Niske temperature koje se najavljuju sledeće nedelje, u zavisnosti od toga kolike će biti i koliko će potrajati, mogu dovesti do izmrzavanja”, upozorava Tatjana Veselinović, koordinatorka izveštajno-prognozne službe Regionalnog centra Sombor.

Zaštita voćnjaka od mraza zamagljivanjem i orošavanjem nešto je o čemu mogu da razmišljaju samo veliki proizvođači voća, a takvi su u Somboru i okolini malobrojni.


izvor: RTV

pupoljak kajsije u martu

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI