INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Mrka pegavost kod listova na višnjama i trešnjama

Jedna od bolesti koju smo uglavnom svi koji se bavimo voćarstvom imali priliku da vidimo, pa makar i u prolazu. Pravi uzrok jeste gljivica latinskog naziva Blumeriella jaapii koja na višnjama i trešnjama prouzrokuje pojavu tamnijih kružnih mrlja na listovima koje se vremenom mogu spojiti.

Ponegde se pri opisu navodi da je to bolest koja se pojavljuje na svim iz roda Prunus, međutim zapravo se ne pojavljuje na breskvama i bademima.
Pored oštećenja koje nanosi na listovima povremeno se mogu javiti problemi na plodovima i mladim izbojima što može dovesti do toga da se  pomeša sa bolešću monilijom.

Lokalni naziv za ovu bolest na voćnjaku jeste žuti list ili kozičavost. Da bi se stanje držalo pod kontrolom potrebno je povremeno korišćenje fungicida.
 

Ciklus razvoja i simptomi

Sam početak bolesti počinje da se primećuje na listovima tokom maja meseca, ali uglavnom kao sporadična pojava pošto je u pitanju primarna infekcija. U toj fazi su fleke prečnika do 3 mm i boja im je tamnoljubičasta do smeđa.

Istovremeno sa širenjem zaraze sa gornje strane listova, ona se razvija i sa donjem na kojoj potom se mogu primetiti bele paučinaste niti. To su kondilije i one će omogućiti dalje širenje gljivice koje se potom ubrzava.

Kao optimalna temperatura za napredovanje bolesti se navodi 13 °C , a kako se temperatura kreće prema većoj ili manjoj proces razvoja se usporava, ali ne i zaustavlja. Stvar koja je zapravo potrebna da bi se zaraza proširila na višnjiku jeste vlaga.

Mada je optimalna temperatura za razvoj mrke pegavosti 13 °C, za početak njenog razvoja treba nešto viša temperatura. Pa tako pri 15 °C treba oko deset sati prisustva vlažnosti na listu da bi infekcija uspela.

Kada je 20 °C temperatura, vlažnost mora biti prisutna u periodu od 5 do 12 sati.

Listovi na kojima se pojavi nekoliko fleka i koje se počnu spajati počinje da žuti postepeno i na kraju opada. Ako se ne reaguje sa zaštitom višanja i trešanja pomoću fungicida može se desiti da drvo izgubi veći deo lisne mase.

Na plodovima povremeno se mogu pojaviti pege, a na peteljkama i mlađim izdancima pukotine usled dejstva ove gljivice. Kod svih ovih slučajeva se nakon kraćeg vremena pojavljuje beličasta presvlaka i to je jedan od pokazatelja da nije u pitanju monilija.
 

Zaštita na višnjama i trešnjama

Kao neka osnovna mera predostrožnosti protiv ove bolesti višanja i trešanja bi se moglo navesti uklanjanje lišća u jesen koje je opalo. Na taj načim se ograničava mogućnost prezimljavanja micelije u samom voćnjaku.

Prskanja radi suzbijanja se obavljaju preventivno a tačno vreme se određuje na osnovu praćenja padavina i temperatura. U slučajevima jake zaraženosti prskanja se obavljaju više puta tokom jedne sezone.

Sticajem okolnosti kod nas još nije toliko zastupljeno praćenje dešavanja na terenu. Tako da se prskanje protiv mrke pegavosti obavlja prvi put tokom precvetavanja voća. Drugo se može odraditi prilikom tretiranja protiv trešnjine muve, samo treba obratiti pažnju na karencu koju ima taj fungicid.

Nakon berbe se prskanja mogu obavljati u određenim interavalima, a ako je intenzivna zaraza prisutna tad interval može da iznosi dve nedelje. Pogrešno je misliti da tretiranje ne treba da se obavlja, jer ako se u tom periodu mrka trulež višanja proširi na voćnjaku sledeće godine će plodovi biti sitniji.


Autor: Nikola Vejin

mrka pegavost bolest visanja i tresanja

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI