INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Nemački krastavac iz Leskovca

Nemački “Develey Senf & Feinkost” ulaže 1,2 mil EUR u proizvodnju krastavaca u Leskovcu

Gradsko veće Leskovca u petak (20. novembar 2015. godine) usvojilo je elaborat o ekonomskoj opravdanosti inicijative da se oko 1,6 hektara zemlje u leskovačkoj Zelenoj zoni – bez nadoknade – ustupi nemačkoj kompaniji “Develey Senf & Feinkost” iz Minhena.

Ovaj investitor – koji se bavi proizvodnjom senfa, preliva i soseva – namerava da, na hiljadu kvadrata, izgradi distributivni centar za otkup, rukovanje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda, te da formira površine na kojima bi uzgajao krastavce-kornišone. Investicija vredna oko 1,2 mil EUR otvoriće 50 stalnih i još 150 povremenih radnih mesta…

– Radi se o firmi koja od naših domaćina godinama otkupljuje poljoprivredne proizvode, pre svega pomenute krastavce. Pored izgradnje skladišnih kapaciteta, u prvoj fazi, okupiće oko 600 zemljoradnika koji će se, na površinama od po desetak ari, baviti ovom vrstom proizvodnje. Najavljuju da će im dati svoje seme i zaposliti nekoliko poljoprivrednih inženjera koji će biti zaduženi za kontrolu zasade. U drugoj fazi, planiraju da ovde grade i prerađivačke kapacitete – objašnjava Bojan Tojaga, direktor Agencije za lokalni ekonomski razvoj.

Elaborat, koji najpre treba da usvoji leskovačka Skupština a potom i Vlada Srbije, pokazuje da će ova investicija značajno uvećati javne prihode, a ispunjava i sve druge uslove iz Uredbe koja reguliše izdavanje građevinskog zemljišta bez naknade.

– Izgradnja poslovnog prostora i skladišnog centra planirana je u prvoj godini ulaganja. Senf, prelivi, sosevi, salate i kiseli krastavci ovog proizvođača nalaze se na tržištu više od 65 zemalja, a “Develey” je vodeći bavarski senf-brend i lider na tržištu u pakovanju preliva. Više od 40 godina je i generalni dobavljač kompanije “McDonalds” – precizira Tojaga.

Leskovac, inače, raspolaže sa oko 40 hektara komunalno opremljenog zemljišta – namenjenog upravo skladišnim i prerađivačkim kapacitetima za poljoprivredne proizvode, a u ova Zelena zona lako bi mogla da se proširi na još 60 hektara.

Jer, za ulaganje su zainteresovani i Iračani, koji bi tu proizvodili krompir i paradajz pire…

Planovi nemačke kompanije podrazumevaju da na leskovačkim poljima budu formirani zasadi industrijskog krastavca na ukupnoj površini do 80 hektara.
Predviđena investicija uključuje i finansiranje podizanja zasada, i kreditiranje proizvođača u proizvodnji sirovine, da bi – posle formiranja baze – bili podignuti proizvodni kapaciteti slatkog i kiselog krastavca, za tržišta Evrope i Azije.

izvor: poljomagazin.com

kornisoni iz leskovca

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI