INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Ništa bez navodnjavanja

Prošla godina bila je najtoplija od 1880. godine, odnosno od kada se beleže temperature. Ovo je objavila ovih dana NASA i Američka kancelarija za okeane i atmosferu (NOAA).

Nije to naročita novost, službena potvrda ovakve informacije prema prognozama mnogih svetskih stručnjaka mogla se i očekivati. Međutim, podatak da je prosečna temperatura na Zemlji u 2015. bila za 0,9 stepeni Celzijusovih veća od prosečne temperature za ceo 20-ti vek, vrlo je zabrinjavajući. Čak je od dvanaest, u 2015.god.bilo deset meseci najtoplijih u istoriji.

Prosečna temperatura na površini zemlje prošle godine je bila za 1,33 stepena veća od proseka za prošli vek, dok je prosečna temperatura na površini mora i okeana bila za 0,74 stepena veća od proseka za 20-ti vek!

Ovi podaci pokazuju da nam se globalno otopljavanje događa možda i brže nego što smo očekivali. Posledice osetimo u obliku sve većih i sve češćih suša i poplava. U proteklih deset godina imali smo šest kišnih i šest sušnih godina.
 

Biljke obolevaju

Na početku sezone, vegetacije u biljnoj proizvodnji, događaju se poplave, a potom u avgustu suše. Upravo je 2015. godina bila najbolji primer za to.
Primera radi, 2014. godina, koliko se uopšte ona može nazvati normalnom?
Zbog globalnog poremećaja, u atmosferu je dolazilo mnogo vlage, pa su tako neočekivano kod nas padale velike kiše, prinos kukuruza bio je bez problema 12 tona po hektaru.
U 2015. u avgustu su nastupile velike suše, odnosno nedostatak vode i previsoke temperature, što se loše odrazilo na prinose kukuruza koji su kod velikih proizvođača bili 10 – 15 % niži.
 
Nedostatak vode biljkama se može obezbediti različitim tehnikama poput posebne obrade tla, upotrebom dvostrukih kultura…
Međutim mnogo je veći problem uticaja visokih ili niskih temperatura koje stvaraju stres kod biljaka, na šta čovek ne može uticati. Biljke u takvom stanju postaju podložnije bolestima, što se održava na kvalitet roda. Posledice su vidljive tek kasnije kada se ispitivanjem otkriju mikotoksini u analizama hrane. Setimo se problema koje su 2013. kod nas izazvali aflatoksini u mleku. Prošle godine pojavile su se fuzarioze u berbi kukuruza koji nije obran pre velikih oktobarskih kiša.
Pojednostavljeno rečeno – imamo letnju sušu i izuzetno visoke temperature i stres, a u jesen vrlo nagli pad temperature sa kišom i još jedan stres. Biljkama pada imunitet i pri tome mogu nastati zaraze, a prema pravilnicima Evropske unije takvu hranu treba spaliti, odnosno zbrinuti kako ne bi ušla u lanac ljudske ishrane.

Nemamo više vremena

Navodnjavanjem se mnogo toga može napraviti, međutim u pitanju je problem sa mogućnošću investiranja u navodnjavanje. Ako se mogu iskoristiti mogućnosti finansiranja iz nekih evropskih fondova, trebale bi se iskoristiti reke da vodu dovedemo u određenom trenutku i tamo gde je potrebna. U budućnosti više ništa nećemo moći proizvoditi bez navodnjavanja, osim nekih kultura poput prosa, sirka, sudanske trave…

Za stvaranje novih hibrida naših standardnih žitarica, koji bi mogli biti otporni na temperaturne anomalije i posebne uslove, potreban je veliki novac, ali i vreme.

Desetak godina potrebno je od ideje do stvaranja novog hibrida i njegovog plasiranja na tržište. Na taj način se ne možemo utrkivati sa klimatskim promenama.

 

obrada iz izvora: poljomagazin.com

navonjavanje u proizvodnji salate

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI