INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Oblačinska višnja

Ukratko o višnjama

Višnje spadaju među najpopularnije voće, manjim delom se gaje radi upotrebe u svežem stanju dok se većina koristi u preradi. Na našim prostorma se po popularnosti izdvaja nekoliko sorti: Reksele, Oblačinska višnja, Čačanski rubin, Hajmanova, Meteor, Kaleris.

U jednom periodu se pričalo o višnjama kao idealnom voću koje rano donese plod, pa se nakon berbe može otići na letovanje jer do sledeće godine oko nje nama posla. Sada je situacija malo drugačija i treba dosta pažnje posvetiti upoznavanju  tržišta i odabiru sorte koja se najviše traži.

Odabir sorte

Ovo je veoma bitno pitanje, jer se zasad višnje zasniva na periodu od 25 godina i kada se voćke posade teško je da se rade neke izmene. Prva stvar koju treba odrediti je hoće li se gajiti višnje za upotrebu u svežem stanju ili za industrijsku preradu.

Nakon toga je potrebno uskladiti očekivanja tržišta i klimatske uslove u regionu gde se podiže višnjik. Razne sorte višanja se osim po veličini plodova, mogu razlikovati po njihovoj boji, kao i ukusu koji može biti sladak ili u određenoj meri kiselkast.

Kod nas se najviše višnjika podiže u predelima koji su brežuljkasti i najbolje se na takvim terenima pokazala Oblačinska višnja na koju su i kupci navikli. Tu ima prostora da se podigne zasad sa nekom sortom koja sazreva pre ili nakon oblačinske. Međutim ako se posadi neka sorta koja dospava u istom periodu kad i oblačinska, tad se može očekivati veća konkurencija i manja cena.

Podloga koja će se koristiti za kalemljenje sadnica je veoma bitna stvar i veoma pomaže ako se na to obrati pažnja. Na osnovu kakva je podloga korišćena zavisi koliko će voćka biti bujna i koliko razmak između voćaka treba ostaviti među njima.

Sadnja i održavanje

Priprema tla pre sadnje bi trebala da započne sa analizom zemljišta, zatim se odradi đubrenje stajnjakom i nakon toga se odradi podrivanje do dubine od oko 60cm da se omogući dobar razvoj korena u startu i drenaža vode.

Višnja rano potera i procveta, pa se iz tog razloga veoma preporučuje da se sadnice posade u jesen. Okvirni preporučeni razmak među voćkama je 4 metra, a između redova u voćnjaku je 5 metara.

Sadnice bi trebale biti nabavljene iz kvalitetnog rasadnika. Pre postavljanja u jame koje smo iskopali bi te sadnice trebalo pregledati da li ima nekih oštećenje na korenu i ako se primeti nešto potrebno je to odseći.

Sadnice se ukopavaju u zemlju da budu na istoj dubini kao što su bile u rasadniku. Nakon zatrpavanja je zemlju oko voćke potrebno ugaziti i nakon toga dodatno zaliti većom količinom vode.

Orezivanjem višnje se postiže da krošnja ima formu polupiramide, vaze i tek u nekim situacijama neku od formi vretena. Rezidba se može obaviti tokom zime ili tokom leta što se naziva još " na zeleno"

Berba

Branje višanja se može obavljati mašinski ili ručno. Ručna berba se praktikuje kad je u pitanju berba plodova koji će se ponuditi za konzumiranje u svežem stanju ili ako je teren nepristupačan za pristup mehanizaciji. Mašinska berba se primenjuje kada se beru višnje namenjene daljoj industrijskoj obradi.

Pri mašinskoj berbi se koriste mašine koje jednim delom obuhvate stablo i tresu ga, dok je drugi deo mašine koji se sastoji od metalne konstrukcije i platna raširen ispod krošnje. Većina modela ima i sistem koji otresene plodove višnje iz platna odmah transportuje do gajbica. Ovakva jedna mašina u proseku za sat vremena obere oko 40 stabala na pristupačnom terenu.

Organska proizvodnja višnje

Proizvodnja višnje po organskim principima se u osnovi ne razlikuje mnogo od gajenja ostalog voća. Potrebno je dati prednost lokalnim tipovima višnje, a na samom višnjiku ostaviti oko 5 % zemljišta neobrađeno za potrebe korisnih insekata.

Takođe dosta stvari iz redovne proizvodnje važi i za organsku, pa tako zemljište ne treba biti teško nego da omogućava lako oticanje viška vode. Kiselost zemljišta bi trebala biti između 6,5 Ph i 7,5pH. Podrivanje je poželjno da se uradi pre sađenja voćaka do dubine od 60cm jer je to dubina do koje prodire većina korenovog sistema.

Prilikom nabavke sadnica voditi računa da se nabave voćke sa potrebnim sertifikatima, jer one moraju biti dobijene od biljaka koje su već u procesu organske proizvodnje. Sadnice iz sopstvene proizvodnje se mogu koristiti samo za dobijanje višanja za svoje potrebe, ne i za prodaju na tržištu kao organskih.

Pri gajenju višanja na organski način praktikuje se uzgoj kultura u sklopu prostora među voćkama. U pitanju su deteline, grahorice, ljuljevi, bob i neke žitarice kao što je raž. Za ove biljke je potrebno obaviti planiranje tako da se gaje u plodoredu.

Đubrenje se obavlja organskim đubrivima u skladu sa Pravilnikom o  kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje. Prava srazmera za prihranu se pravi nakon što se odradi pedološka analiza zemljišta i prilikom svakog đubrenja se vodi  precizna dokumentacija.

Zaštita od bolesti i štetnih insekata koji nanose štetu u zasadu višnje se obavlja preventivno, biološkim metodama. Međutim postoji i precizan spisak hemijskih sredstava koja se mogu upotrebiti u slučaju jače infekcije uz obavezno savetovanje sa stručnim licem i to sve mora biti uredno dokumentovano.

Autor: Nikola Vejin

Oblacinska visnja

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI