INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Otklanjanje zagušenja berača - oprez!

Prilikom rada kombajna berača često dolazi do zastoja i zagušenja i to predstavlja opasan momenat kada, zbog nepažnje, može doći do vrlo teških povreda, pa i gubitka života.

Proizvođačima kukuruza prenosimo savete Željka Lazića, diplomiranog inženjera poljoprivrede, koji nas podseća na koji način da otklonimo zastoje u radu berača usled zagušenja.  

Pravilo koje zaboravljamo, a važi za sve priključne mašine i uređaje koji imaju uređaje koji rotiraju i osciluju, glasi:
za bezbedno otklanjanje zagušenja prvo treba zaustaviti traktor i isključiti motor.

Na traktorima iz sistema IMT odgušivanje se izvodi na sledeći način:

- ručica za uključivanje priključnog vratila postavlja se u donji položaj koji omogućava da vratilo dobija pogon preko točkova.
- traktorski agregat za berbu kukuruza voziti u nazad.

Kombajn berač treba da radi na 540 o/min priključnog vratila traktora, pojašnjava Lazić. Najčešći zastoji se dešavaju na komušaljki i hederu. Prilkom vožnje u nazad priključno vratilo će se obrtati u suprotnom smeru.

Do zaglavljivanja stabljike kukuruza između valjaka (uvlakača) dolazi uglavnom zbog neusklađenosti brzine kretanja i brzine privodnih lanaca berača.

Rukovalac mašinom tada pokušava da bez zaustavljanja pogonskog mehanizma izvuče zaglavljenu stabljiku, što je ključna greška. On zaglavljenu stabljiku obično hvata na udaljenosti od oko pola metra od valjaka. Zbog tehničkih karakteristika samog berača (brzina okretanja valjka), sama šaka (ili delovi rukava, radne odeće), veoma često budu zahvaćeni valjcima i brzinom od oko 3,5 m/s uvučeni u mehanizam. Ta brzina je tolika, da ni rukovalac sa najboljim refleksima nije u mogućnosti da na vreme reaguje. Šaka koja je od valjka bila udaljena pola metra, biva uvučena za oko 0,15 sekundi, dakle mnogo pre nego što čovek sa normalnim refleksima može uopšte i da reaguje.

Dakle, uvek poštujmo pravilo i pre otklanjanja zagušenja zaustavimo i ugasimo traktor. Budimo odgovorni, zdravlje je najvažnije.
 

izvor: poljosfera.rs

zagušenje berača opasnost

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI