INFORMACIJE NA  064 00 50 141

SRMA – Srpska ratarska mašina

Obraditi njive sa što manje prohoda, uštedeti gorivo, baciti đubrivo i zemljište je spremno za setvu i odličan prinos. A to sve u jednom prohodu !Može li se tako? Može!

Ekspertska komisija Fonda za inovacionu delatnost odobrila je 80 hiljada evra za kompaniju „Srma – Zip doo Sivac“, čiji je vlasnik  Stanko Mandić iz Sivca.

Sredstva su odobrena za izradu dva prototipa kombinovane ratarske mašine iza plugova obrtača. “Srma – Zip doo Sivac“ razvija inovativni kultivator koji simultano izvodi više operacija u jednom prelasku preko površine zemljišta – oranje, pripremu zemlje, đubrenje, sejanje i pokrivanje.

SRMA® predstavlja novo tehničko rešenje za obradu zemlje, u odnosu na klasični način koji se sada primenjuje u svetu i kod nas, a pronalazak je patentiran kod nas i zaštićen je kod Evropskog patentnog zavoda.

Donaciju za izradu Mandićevog kultivatora, koji posle samo jednog prelaska preko njive ore njivu, sitni zemlju, ravna i stabilizuje podlogu, razbacuje mineralno đubrivo i obavlja setvu odobrila je ekspertska komisija Fonda za inovacionu delatnost u Beogradu, čiji su finansijeri EU i Svetska banka.

Pronalazak Stanka Mandića, automehaničara i poljoprivrednika, ocenjen je kao revolucionaran. Omogućava uštedu energije, radnog vremena i troškova za obradu zemljišta.

Stručnjaci su procenili da bi Mandićeva univerzalna ratarska mašina, ako bi se serijski proizvodila, koštala oko 6.000 evra, što je gotovo duplo manje od sume koja bi morala da se izdvoji za pojedinačnu kupovinu mašina.
U njegov kombinovani kultivator ugrađeni su plug, setvospremač, rasturač đubriva i sejačica. Mašina ne samo da je ekonomična, nego i veoma jednostavna za rukovanje, a ne troši energiju traktora, za koji je zakačena, već pogon dobija od zemljišta.

Prvi vlasnik Mandićeve univerzalne mašine, konstruisane za klasične plugove, postao je prošle godine zemljoradnik Radovan Đukić iz Sivca.
– Polovinu njiva radio sam uobičajenom mehanizacijom, a drugu polovinu Mandićevom „univerzalkom“, koja daje neverovatan učinak i ostavlja oranice ravne kao piste. Mandićevu mašinu kupio sam kreditom Fonda za razvoj Vojvodine, za 6.000 evra, sa kamatom od svega dva odsto – zadovoljan je Đukić.

izvor:agroinfotel

kombinovani kultivator

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI