INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Umesto žita šipak, a od šipka zarada

Dostanići iz Salaša Noćajskog rešili da prošire plantaže. Prihod sa dva hektara pod šipurkom kao pšenica sa 50 hektara.

Da uzgajanje divlje ruže ili šipka, može itekako da bude isplativo, uverili su se Dostanići iz Salaša Noćajskog, kod Sremske Mitrovice, koji ovu biljku, proizvode na plantaži od dva hektara, gde prinosi dostižu i više od deset tona. Berba se bliži kraju, a Dostanići sav rod prerađuju za pekmez i sirup, koji su veoma traženi.

Domaćin Dragan Dostanić, po struci inženjer poljoprivrede, tvrdi da ima obezbeđeno tržište da zasadi još dva hektara pod šipkom, plus da proširi rasad sadnica i da na njegovoj plantaži nekoliko radnika dobije stalni posao.

– Smatram da previše proizvodimo neke kulture koje nam ne donose neku zaradu, ili to činimo samo za svoje potrebe. Zato bismo mogli da se okrenemo proizvodima od koji bismo imali višestruku korist. Primera radi, na hektaru pšenice meni ostane jedva sto evra čistog prihoda. Zato sam odlučio da pšenice zasejem tek onoliko, koliko je potrebno mom domaćinstvu, a ostale površine ću da zasadim šipkom.
Dva hektara pod šipurkom, godišnje donese prihod kao sa 50 hektara pšenice – ističe Dragan i dodaje da poljoprivrednici ulože mnogo u ratarske kulture, a dobit je minimalna ili su čak u minusu.

Naš sagovornik objašnjava da na hektar površine treba 2.000 sadnica šipurka. Sadnice nisu skupe, a biljka uspeva na zemljištu koje ne treba da bude visoko kvalitetno, sa minimalnim ulaganjima. Uzgoj ne zahteva veliko angažovanje. Sadnice brzo napreduju, a za dve godine daju plod. Na rod ne utiče suša, ni vremenske nepogode, a veoma je otporan na razne bolesti.

Jači od crnog vina

Šipak
dostiže visinu do tri metra. Plod je tamnocrvene boje i bogat je vitaminom C. Izraelski naučnik Majkl Aviram utvrdio je da sok od šipka ima snažnu antioksidativnu moć, snažniju čak i od crnog vina i zelenog čaja.

Lekovitost šipurka

Seme šipurka sadrži između osam i deset odsto masnog ulja u kojima dominiraju oleinska, linolna i linoleinska kiselina. Šipurak je izuzetno bogat i vitaminima C i K, karotenoidima likopenom i B karotenom, invertnim šećerom i saharozom, pektinima i taninima... Zbog ovako karakterističnih sastojaka, višestruko je dragocen. Istovremeno služi kao tonik, kao vitaminski napitak za vreme prehlada i gripa, kao blagi diuretik, blagi laksativ, ili prosto, kao čaj za uživanje. Za uživanje je i džem i marmelada koji se tradicionalno pripremaju po recepturi naših baka. Čaj od šipka je i odlično sredstvo protiv dečijeg proliva u letnjim mesecima.
 

Izvor: poljomagazin.com, novosti.rs

plod šipka

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI