INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Uzgoj banana u Modriči (BIH)

Poznati uzgajivač Blagoje Lukić iz Škugrića kod Modriče pored uzgoja meksičkog krastavca, avokada, mandarine, kivija, limuna i peruanskih jagoda, za koje smo do sada već čuli, počeo je da se bavi i uzgojem banana.
Prvu sadnicu banane dobio je na poklon iz Afrike i to pre 5 godina.
Lukić ističe da oko ove vrste ima dosta posla, te da se zimi moraju zagrejavati, a s proleća rashlađivati novi izdanci.

Trenutno ima 7 stabala, a prvi plodovi banana ubrani su upravo ove godine. Iako su pored očekivanog roda od 100kg ove godine dobili duplo manje, uzgajivač je prezadovoljan jer kako on tvrdi ukus banane sa Trebave ni sa čim ne može da se poredi.

On naglašava da su gubici najviše nastali zbog previsokih temperatura od kojih nisu pravovremeno zaštitili plodove, te da su poslednji rod kompletan izgubili.
Lukić izjavljuje da su brali zrele banane i da im je ukus savršen, te da će se zasigurno nastaviti i narednih godina baviti uzgojem ove vrste voća.

Izvor: poljomagazin.com

uzgoj banane

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI