INFORMACIJE NA  064 00 50 141

Vreme je za sadnju aronije

Aronija ili sibirska borovnica je lekovita biljka. S obzirom da je njeno uzgajanje jednostavno , sve je popularnija u Srbiji.

Aronija se sadi u jesen, preko zime, ali ređe u ranu jesen. Zemlju treba pre svega poorati i istanjirati.

Najčešće se sade jednogodišnje ili dvogodišnje biljke aronije.Ova lekovita biljka uspeva na svim tipovima zemljišta, osim na slanim, močvarnim i zemljištima koja su u hladu.

Razmaci između redova treba da budu 2,5 metra, a između sadnica 1,5 metara jer se aronija sama širi i spaja u vrstu.

Aronija se sadi na dubini od 20 cm uz dodavanje kilograma organskog đubriva.
Prva godina zahteva  obradu zemljišta oko sadnica, a već sledeće godine ne.

U cilju većeg prihoda aronije, savetuje se pogodno đubrenje koje treba da se obavi u jesen. U sušnom periodu neophodno je redovno zalivanje i uništavanje korova.

U trećoj godini sadnica aronije dostiže visinu od 170cm i dalje je treba održavati na toj visini radi lakšeg branja. Tada aronija daje 60 posto roda, da bi u četvrtoj godini davala rod od oko 10 kg po grmu.

Specifično za aroniju je da ne usvaja štetne materije iz zemlje, vode ni vazduha, te se može gajiti i u blizini zagađivača, kao što je fabrika i termo elektrana. Za ova područja se savetuju gušći zasadi kako bi se formirao gust splet žila.

Lekovita svojstva aronije je teško nabrojati a da se neka od njih ne izostave:
- podstiče cirkulaciju,
- pročišćava krv,
- ublažava glavobolju i migrenu,
- snižava povišen krvni pritisak,
- povoljno deluje na želudac i creva,
- zaustavlja proliv,
- popravlja imunitet organizma,
- sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija.

Ističemo da posebno ima blagotvoran uticaj na žuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa.

Aronija reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlezde i reguliše rad pankreasa, time je korisna u lečenju dijabetesa (šećerne bolesti).

lekovita aronija

NAJNOVIJE!!!

BLOG

Sajam poljoprivrede AGRA

Sajam poljoprivrede AGRA po 54 put

Ovogodišnji sajam poljoprivrede u organizaciji "Pomurski sejem" održan od 20. do 25. avgusta, nastavio je trend rasta. Mada je Gornja Radgona manje mesto na severu Slovenije, sajmu koji se u njemu organizuje polazi za rukom da svake godine beleži porast posetioca.

opširnije ...

Kupus - zbijenost glavice i kvalitet

Dokazano je da obilno đubrenje azotom bez adekvatne količine lako pristupačnog fosfora i kalijuma u zemljištu dovodi do formiranja slabo zbijenih, rastresitih, slabo čvrstih glavica. Zbijenost glavice kupusa određuje kvalitet.

opširnije ...

servis kombajna

Kvarovi na kombajnima u 2015.

Da se malo okrenemo i opišemo koji su nedostaci i kvarovi uočeni prošle, 2015.godine prilikom pregleda kombajna. Uočeno je dosta stradalih silent blokova, pa je bilo i dosta prekida pregleda dok se taj problem nije rešio...

opširnije ...

crni beli crveni luk

Njegovo visočanstvo LUK

Luk kao osnova mnogih jela – bilo da je sirov, dinstan ili pečen. Teško bi bilo zamisliti bilo koju kuhinju bez njega, jer predstavlja jedan od prirodnih sastojaka koji se najčešće koristi. Luk je dugo vremena poštovan, ne samo zbog ...

opširnije ...

PARTNERI